HTML

nemzeti centrum

Középről nézve. Nem feltétlenül politikamentes írások,vélemények hétköznapi és nem hétköznapi dolgokról

Friss topikok

Címkék

Archívum

A múltnak árnya

2012.06.07. 16:12 nemzeti centrum

 

Olvastam a neten, hogy egy cseh történész olyan dokumentumokat talált, amelyek azt bizonyítják, hogy Lech Walesa a hetvenes évek elején együttműködött a lengyel kommunista titkosszolgálattal, sőt, a „munkáért” még pénzt is kapott. Mitagadás, indulatba jöttem. Méghogy Walesa ügynök volt! ? A kommunizmussal szembeni ellenállás ikonja? akinek a sorsa  börtön - munkanélküliség - letartóztatás - munkanélküliség volt ekkoriban?! Ifjú fejjel izgatottan figyeltük a gdanski eseményeket, a Szolidaritás megalakulását, és irigyeltük a lengyeleket,hogy ők végre csinálnak valamit. Hősök voltak a szemünkben.  Miért akarjátok ellopni a hőseinket??

Aztán elgondolkodtam. Ültünk Lajos barátommal a Királydombon egy padon,néztük az István a király nulladik előadását. Tetszett nagyon az egész, a felemelő,felzaklató zene,a bártor szövegek mind, de szívünkből igazán Koppány szólt, Vikidál Gyula hangján. Aztán jött a hír,hogy ő  a Dalos…

Lelkes mozijáró voltam hajdanán. Sok magyar filmet láttam,mert sok jó magyar film volt akkoriban. Többek között Szabó István filmjeit is. Különösen mély humanizmusa fogott meg. A Bizalom volt a kedvencem, de értékeltem a többit is. A Mephisto-ért Oscart kapott. Ő volt a király a magyar rendezők  között. Megtudhattuk róla, hogy szorgalmasan körmölgette jelentéseit.

Öcsémmel  vonultunk az erdélyi falurombolás elleni tüntetésen, és Csurkával együtt skandáltuk, hogy:  minden magyar felelős minden magyarért! Csurka később bevallotta,hogy ő is aláírt a cégnek, de aztán nem jelentett.

Voltak sokan,hasonszőrűek,akikről kiderült. Írók,politikusok,egyházi emberek. A legnagyobb név a sorban Medgyessy Péter egykori miniszterelnök, akiről kormányra jutása után bukott ki, hogy D-209 fedőnévvel  szigorúan titkos – SZT- tiszt volt. Örök rejtély számomra,hogy miért csak akkor,miért nem a választási kampányban? A legnagyobb vesztes pedig Pokorni Zoltán fidesz-elnök volt, aki az apja múltjáért bűnhődött, a 2002-es fidesz-bukta után. Abban semmi  rejtély nincs viszont, hogy miért pont akkor, az Orbán – Kövér duó ezzel a húzással küldte végleges parkolópályára a konkurrenciát.

Vannak hát közöttünk,szép számmal kiket a az ügynöki múlt sötét árnya kísér. Mit kezdjünk velük? Kell-e egyátalán kezdeni velük valamit?

El is feledhetnénk a múltat. Minek ezt bolygatni? Volt a mi volt, az idő megoldja. Az akták maradjanak a levéltárak mélyén, kutatni sem kell őket. Lehetne így is,de. Aki hozzáfér, bármikor kedvére mazsolázhatna közülük, lerántva a leplet a bűnösről. Aki persze az adott kurzus belső, vagy külső ellenfele. Sose lenne vége. Még kihalással sem,akadna, akit holtában is érdemes pellengérre állítani.

El is törölhetnénk a múltat. Zúzdába minden dokumentummal! a társadalmi megbékélés szempontjából legjobb, ha az ügynökkérdést egyszerűen felszámoljuk. Akiről már kiderült? Hát, az úgy járt… De több eset már nem kerülhet elő. Hacsak néhány előrelátó ember még időben biztonságba nem helyez néhány érdekes aktát…

Fel is tárhatnánk a múltat. Igen,ez az, amiben minden politikai erő egyetért, már huszonkét éve. És éppen huszonkét éve nem történik semmi. Mert ugye mindenki akarja, nagyon akarja, csak mindenki egy kicsit másként. Meg aztán ott vannak a nemzetbiztonsági kockázatok, meg akkor szétesik a hálózat, meg aztán személyiségi jogok is vannak. Hát persze.

A megfigyelteknek is vannak jogai. Joguk van tudni, ki miatt siklott végleg,vagy átmenetileg mellékvágányra az életük, roggyant meg végleg,vagy átmenetileg az egzisztenciájuk, tört félbe a karrierjük. Az ifjúságnak joga van a tiszta példaképekhez, ahhoz, hogy ne kelljen foltos múltú hősökben csalatkoznia. Az embereknek joguk van a tiszta levegőhöz, a tiszta vízhez, a tiszta közélethez. Ismerjük meg a vétkeseket, aztán majd eldöntjük, kinek,miként bocsátunk meg.

A  pártok megint fogadkoznak, hogy most  biztosan megoldják. Az LMP javaslata már az Országház előtt van, a fideszé útközben. Nem hiszem,de remélem, hogy nem aktuálpolitikai félmegoldás születik, amit aztán kedvére csűrhet-csavarhat bárki, akinek az érdeke éppen ezt kívánja.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzeticentrum.blog.hu/api/trackback/id/tr444571943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása