HTML

nemzeti centrum

Középről nézve. Nem feltétlenül politikamentes írások,vélemények hétköznapi és nem hétköznapi dolgokról

Friss topikok

Címkék

Archívum

A nemzet megosztásának napja

2012.06.05. 14:25 nemzeti centrum

Elfogadva és megértve, hogy a "Nemzeti összetartozás napja" sokak számára őszintén fontos lehet, a bejegyzés közzétételére csak ma kerül sor.

Gondolataim e napról az ünneplők által elvárthoz képest kevésbé ünnepiek.Nem azért, mert  az 1920. június 4-én történtek számomra nem jelentenek nemzeti tragédiát, vagy netán egyetértenék a békediktátum bármelyik elemével. Trianon és az első nagy háborút lezáró "békeszerződések" szerintem az esztelen politikai bosszú megnyilvánulásai, amelyek semmibe veszik egyes népek önrendelkezési jogait , és a 19 év múlva bekövetkező világ égés legfőbb kiváltó okai. A szerződések kiagyalói és áterőltetői az én szememben háborús bűnösök.

Tiranon azonban nem egy tragikus pillanat a magyar nemzet életében, hanem egy jóval 1920 előtt kezdődött, és máig tartó,lezáratlan folyamat.

Tiranon mai, politikai értelmezése és értékelése "természetesen" nem magáról a békeszerződésről, előzményeiről és következményeiről szól. Minden ünnepi megemlékezés, és más megnyilvánulás aktuálpolitikai esemény. Alkalom, hogy az "igaz magyarok" bizonyíthassák, hogy náluknál jobban senkinek nem fáj Trianon, és ennek okán náluk igazabb magyar nem is létezik. És mindenki, akik nem velük, az ő kánonjuk szerint emlékezik,ünnepel, az hazaáruló, büdös komcsi, mocskos zsidó, akár mindhárom együtt. A megemlékezéseken nyiltan vagy kódoltan, elhangzik a "nem,nem soha" elutasitás, a "mindent vissza" követelés.Amihez értelmesen gondolkodva nem lehet csatlakozni,de ha netán valaki ezt ki is mondja, rögtön rajta a bélyeg.

Az emléknap létrehozásának módja  jól illik a sorba. Kétharmadék, erejük teljes tudatában, + még a radikális tagozat (jobbik) izomból átnyomták, hogy 2010-től kezdődően ezen a napon a nemzet összetartozik, éljen határon innen,vagy túl. Ami önmagában üdvözlendő kezdeményezés, bár jobb sorsú nemzetek kijelölt nap nélkül is képesek összetartozni. Érdemi egyeztetés a javaslatról persze nem volt, a baloldali ellenzéknek két választása maradt: megszavazza a fideszes javaslatot, vagy ellene szavaz, bizonyítva ezzel nemzetáruló mivoltát. Az utóbbi következett be, a fidesz-jobbik legnagyobb megelégedésére. Jól láthatóan kiderült, ki az aki összetartozik, és ki az, aki nem. És ez sokkal jobb, mintha mindenki összetarozna. Mert jó magyarnak lenni önmagában nem lehet, csak valami rossz magyarhoz képest.

Tiranon értékelésével több kötetnyi elfogult és elfogulatlan szakirodalom, történelminek látszó romantikus izé, és mindenféle más iromány foglalkozik. A közmegegyezés még messze van, és ennek nem elsősorban a történész szakma az oka. Így aztán felelős lehet, ízlés és politikai hovatartozás szerint Tisza István, Károlyi, Kun Béla, általában a nacionalisták, általában a kommunisták, annak, aki messzebbre tekint:Ferenc Jóska, Kossuth Lajos, II.Lajos vagy Hunyadi Mátyás.

De ha valaki a valódi okokra is kiváncsi, nézegesse alaposan Gróf Teleki Pál 1910-es "vörös" térképét, ami a nemzeti-etnikai arányokat mutatja be a történelmi Magyarország (+Horvátország) területén. Trianon elsődleges oka a térképen jól látható. A folyamat már az 1200-as években elkezdődött, a "vlahok" beszivárgásával, majd a török idők utáni betelepítésekkel olyan méretűvé duzzadt, hogy a magyarság kisebbségbe került a Kárpát medencében. A mindenkori magyar uralkodókat/uralkodó osztály nem izgatták a nemzetiségi arányok, nem volt fontos,hogy a jobbágy milyen nemzetiségű. Az európai nemzeti öntudatra ébredés időszakában pedig nem tudtak/nem akartak olyan asszimilációs előnyöket kínálni, amelyek felülírták volna a saját nemzethez való tartozás igényét. A miértet hosszasan lehetne boncolgatni, de a lényeg az,hogy a magyarság alul maradt a több évszázados szaporodási versenyben, emiatt aztán területeket vesztett. A veszteség mértéke tulzó, a határok megrajzolása igazságtalan, de a jelen állapotaz európai staus quo része. Tetszettek volna gyereket csinálni! róhatnánk fel eleinknek. És ahogy mostani ügyeink állnak,magunknak is!

167 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzeticentrum.blog.hu/api/trackback/id/tr884566913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

preddy 2012.06.06. 05:04:53

Nem a szaporodási versenyben maradtunk alul, hanem erőnkön felül terjeszkedtünk! A politikai bosszúnak pedig, mint minden bosszúnak, van alapja...
Ideje túllépni a "mindig a veszteshez csatlakoztunk" tévhiten és elfogadni, hogy mindig mi rántottuk a fejünkre a szart!
Most is, 2/3 arányban...

Balt 2012.06.06. 05:08:10

@ezanicknevem: Igazad van. A fentebbi Fejtő interjú is foglalkozik a kérdéssel.

preddy 2012.06.06. 05:10:40

@yatumux:
"Hülyék vagyunk hogy hagytuk és most is...
"

Ja, induljunk harcba maradék területeink elvesztéséért!
Bolond vagy jogelődeiddel együtt és az is maradsz...
Nem elvesztettük területeinket Trianonban, hanem nagyhatalmi gőgötökben elvesztegettétek!
Antall Józsefet idézve és kissé antikolva: "tetszettek volna megnyerni a Világháborúkat!"

Balt 2012.06.06. 05:17:22

@ezanicknevem: "ha megnyertük volna az I. világháborút, valószínűleg akkor is szétesik a monarchia"

Fejtő is azt mondja, ami régi rögeszmém (meglep amúgy):
"Ez valamiféle elôképe volt annak, ami felé most haladunk az Európai Közösség megteremtésével." Pedig Fejtő még nrm ismerhette az EU jelen válságát. A Monarchia rövid fenállása alatt soha nem látott fejlődés volt szerte minden területén, Krakkótól Szarajevóig. Az EU soha nem lesz olyan hatékony és perspektívikus alakulat, mint az OMM volt. Ha egyáltalán megéli azt a kort...

Balt 2012.06.06. 05:27:17

@ezanicknevem: Milla és a kettős jérce:
magyarinfo.blog.hu/2012/06/04/a_fenebe_is_milla

Le kéne menteni a fb posztjukat kommentekkel együtt, nehogy elvesszen kézen-közön...

Balt 2012.06.06. 05:29:19

@mfbill: Itt fentebb megválaszoltam: @Balt:

Balt 2012.06.06. 05:33:41

@Mike36: Lehet, hogy nem tűnt fel, de nálunk sincs "nemzeti gyásznap", hanem nemzeti összetartozás napja van. A britek meg pl. most ünnepelték uralkodójuk trónra lépésének 60. évfordulóját. (Mondjuk nem egészen ugyanaz, de végtére is irigylem a hagyománytiszteletüket. Jó lehet "brit alattvalónak" lenni...)

Balt 2012.06.06. 05:34:42

@ezanicknevem: Bizony, Fejtő erre is megválaszol.

Balt 2012.06.06. 05:36:02

@Mike36: Lásd az imént: nagyon is benne van a britekben a birodalmi öntudat.

Balt 2012.06.06. 05:38:47

@ezanicknevem: Ez egy nagyon helyénvaló komment. Csodálom a higgadtságodat és türelmedet (a hosszú szövegért).

Balt 2012.06.06. 05:42:06

@tundrazuzmo: Most találtam Egy Fejtő interjút, olvasd el! Link fentebb.

Hogy miért nem támadtunk az osztrákokra? Mert közös volt a hadvezetés... (Kiegyezés: közös hadügy, külügy, pénzügy.)

Balt 2012.06.06. 05:49:39

@Mike36: Valóban, Erdély Mohácstól a kiegyezésig nem volt a Magyar Királyság része, de talán ott élt túl a magyar öntudat, a magyar mivoltunk. (Persze biztos praktikusabb lenne, ha ma mindnyájan németül beszélnénk, de ez "milettvolnaha" kérdés, nem érdemes gombolyítani.)

Balt 2012.06.06. 05:53:14

@Mike36: "Talán azt kellene néznünk mi az amiben egyet értünk ami összeköt minket."

Jogos. Most én is innen közelítem a dolgot. Nyilvánvaló, a "23 millió románozók" nem férnek bele. Tegnap a Milla is kiiratkozott. (Nem mintha lettek volna illúzióim.)

Balt 2012.06.06. 05:55:47

@neoteny: Neked is javaslom Fejtőt, link fentebb.

Balt 2012.06.06. 05:57:34

@komplikato: Meg volt Miksa, akit jól le is lőttek a franciák Mexikóban. De hát mindig sokat segítettek rajtunk...

Balt 2012.06.06. 06:10:38

@preddy: Terjeszkedtünk?! :) Nem tudom mire gondolsz, amit egyáltalán terjeszkedésnek lehet nevezni, az a perszonálunió Horvátországgal Könyves Kálmán óta
hr.wikipedia.org/wiki/Kruna_sv._Stjepana
hr.wikipedia.org/wiki/Zemlje_Krune_sv._Stjepana
http://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatska_u_personalnoj_uniji_s_Mađarskom
ill. Báthory Erdély és Lengyelország-Litvánia trónján. Ha netán követed az eseményeket, látható, hogy ők szövetségeseink ma is, akár a közös történelmünk szinte egészében. (Jellasicsra sem kell haragudnunk: ő félig osztrák, császárhű katona volt, az osztrákok nyilvánvalóan felhasználták ellenünk.)

Balt 2012.06.06. 06:17:28

@preddy: :) Majd a következőt. Bár ez az EU-n belül bajos lesz... (Vicc persze, de sajnos van benne egy adag realitás: pl. A délszláv háborúból okulva ettől az impotens Uniótól nem sok segítséget várhatunk. Semmilyen tekintetben. Ezzel persze nem azt mondom, lépjünk ki, sőt! Csak egy kósza gondolat: lehet, hogy az "előre menekülés" jegyében most kéne gyorsan - amíg még van hová... - felvenni mondjuk a törököket és az oroszokat.)

preddy 2012.06.06. 06:28:41

@Balt:
Jól tudom, hogy csak vagy ezer éve jöttünk a Kárpát-medencébe? :-)Mi ez, ha nem terjeszkedés? Költözés?

pöcögtető 2012.06.06. 06:57:09

@endike:
Pedig vettek fel ,igaz nem az IMF-től hanem a bécsi bankoktól ,már a történelmi Nagy-Magyarország is úszott az adósságoktól.

val 2012.06.06. 07:35:40

IMHO neked vagy nagyon súlyos zavar van a fejedben, vagy csak freudi elszólás, de már a második mondatban ünnepről beszélsz Trianon évfordulója kapcsán.

"Gondolataim e napról az ünneplők által elvárthoz képest kevésbé ünnepiek."

Aztán feltör a kisebbségérzés is:

"Alkalom, hogy az "igaz magyarok" bizonyíthassák, hogy náluknál jobban senkinek nem fáj Trianon, és ennek okán náluk igazabb magyar nem is létezik"

csabakirályfi 2012.06.06. 07:50:08

@Onlooker: Egy nagy lócitromot neked, kedvesem. Fiatalka vagy, fogalmad nincs arról, hogy mi volt az átkosban, de nyomod a sületlenségeidet. Kézcsók a mamának, aki 23 évesen hallott elöször Trianonról. Meg kérdezhetnéd töle, hogy miért nem járt iskolába? Mivel töltötte gyermekkorát és hol?

vezér01 2012.06.06. 07:54:16

@Mike36: Van,amit a "faj"magyarok nem értenek,és van,amit a "faj"zsidók.Mindenki másmilyen,de hát a
másságot szeretni kell,az idegen meg szép.Vagy mégse?

notib 2012.06.06. 08:00:36

@Mike36: neked érdemes volt megszületni, ennyi idiotizmus már világszám....

no, de erre büszkének lenni, az azért túlzás...

bár szerencséd, hogy ezt fel se fogod, annyira egyszerű vagy, így sokkal könnyebb az élet, azért gondolkodni nem könnyű dolog, meg fárasztó is, de Te ezt úgysem értheted....

töreki 2012.06.06. 08:04:50

A zsidók, cigányok és a bolsevik söpredékek nem tagjai a Nemzetnek, csak élősködnek rajta!

vezér01 2012.06.06. 08:06:49

@preddy: Árpád magyarjai akkor jöttek be,de a velük egy nyelvet beszélő őslakók a kőkorszakban is itt éltek.A "bejöveteleket" "kimenetelek" előzték meg,
ennek komoly irodalma van,persze nem a magyarnak és
tudományosnak hazudott akadémikusaink tollából.

Balt 2012.06.06. 08:10:58

@preddy: Lehet, hogy nem jól tudod. Egyébként a nagy orosz sztyeppéket, a nomád életmódot, majd a kárpát-medencei letelepedést és földművelést nézve, alighanem zsugorodás... Európában meg lámpással kell keresni azokat a népeket, akik ugyanott élnek, mint Római Birodalom bukása és a népvándorlás vége között... ha egyáltalán van ilyen.

Balt 2012.06.06. 08:13:00

@csabakirályfi: Hallott: @Balt: (+ következő komment)

2012.06.06. 08:17:00

Ha igazságosan, a demográfiai határokat figyelembe véve történik az ország felosztása, akkor nem lenne ekkora fájdalom. Az I. és II. bécsi döntések, illetve a kárpátaljai bevonuláskor azokat a területeket foglalta vissza a nemzet, ahol a honfitársaink élnek, nem többet. Nem maradhatnak idegen országok, gyakran terrorista befolyása alatt. Autonómiát kell a részükre biztosítani, s ennek folyományaként szavazhassanak az önállóságról, vagy az anyaországhoz tartozásról.

Persze a jelenlegi állapotnál volt egy rosszabb tervezet, Magyarország teljes eltörlése... amit az összes szláv állam bőszen támogatott...

csabakirályfi 2012.06.06. 08:18:09

@Balt: "...Erdély Mohácstól a kiegyezésig nem volt a Magyar Királyság része, de talán ott élt túl a magyar öntudat, a magyar mivoltunk"
Pázmány Péter? Felvidék úgy általában?

Balt 2012.06.06. 08:24:18

@Balt: Pardon, nem a franciák végezték ki, csak magára hagyták:
hu.wikipedia.org/wiki/I._Miksa_mexik%C3%B3i_cs%C3%A1sz%C3%A1r

Balt 2012.06.06. 08:27:28

@HUN_Sector: Nem tudok ilyen elképzelésről, de tény, ha minden mohó kisantant követelést kielégítenek, ma Mo. kb. Pest megyével azonos. Ezt esetleg záros határidőn belül visszakompenzálta volna a történelem a mainál igazságosabban...

mahet 2012.06.06. 08:29:48

@HUN_Sector: azért ne felejtsük el, hogy a:
- az elcsatolt területeken összességében kisebbségben voltak a magyarok
- a kisebbségek a háború előtt is autonómiára törekedtek
- trianon nem csak úgy történt, előtte elkezdtünk egy háborút amiben 15 millió ember halt meg, szerinted az igazságos volt?
- ha esetleg a második világháborúban (miattunk is) nem halt volna meg még 60-70 millió ember akkor esetleg lehetett volna revízióról beszélni, de utána?

Ettől függetlenül az elcsatolt területekre került magyarok sorsa tényleg borzasztó, emlékezni lehet és kell is.

Balt 2012.06.06. 08:32:11

@csabakirályfi: Na, pont jó Pázmány: A tridenti zsinaton (Dél-Tirol, Habsburg tartomány) határoztak az "ellenreformációról". Ezért van Erdélyben annyi református, unitárius (görög-keleti nem ezért) - mert ti. ott 500 éve vallásszabadság van... A Felvidék zöme a Habsburgok fennhatósága alatt van nagyjából Mohács után.

töreki 2012.06.06. 08:34:03

@mahet:

A II. világháborúnak 22 millió áldozata volt és ebben benne van a holokamús 6 millás zsidó is!

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.06.06. 08:36:19

beszarás mennyi komcsi pöcs van itt az országban.

Fel kéne fogni hogy leszarom, hogy te örvendsz a trianoni diktátumoknak.

De elvárom tőled te gyökértelen senkiházi, hogy ne ródd fel nekem ha én emlékszem ezen borzasztó nemzetcsonkolásra !

Balt 2012.06.06. 08:38:43

@mahet: Akkor Európa eléggé befelé menetelt a háborúba, főleg a militáns nyomorék Vilmos császár. A casus bellit éppenséggel a szerbek szolgáltatták (némi cári segédlettel...), de az uralkodóházak úgy keresztbe-kasul voltak házasodva, hogy egymásnak nemigen akartak hadat üzenni. Így kapóra jött az amúgy nem is annyira háborúpárti (főképp Mo. nem!) Monarchia akciója, aminél fogva a szövetségi rendszerek lángba borították a világot...

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.06.06. 08:40:54

@Balt:

Igen, ez a helyzet.

A magyarlakta területek egy országon tartása egyetlen egy módon lett volna lehetséges: ha a magyar politikai elit kiállt volna a Habsburg Birodalom integritása mellett. Azonban éppen a magyarok kezdték ki legkorábban ezt az integritást 1849-ben. A többi nép meg követte a magyar példát később.

Két alternatíva volt:
- lemondás a független Mo-ról és a Habsburg Birodalom támogatása,
- független Mo., jóval kisebb területen, mint "a magyar korona területe".

A magyar politika azonban egyszerre akarta a kettőt: nem legyenek Habsburgok, legyen függetlenség, de a terület is maradjon meg. Na, ez képtelenség.

Végül a két szék közül a földre esés helyzete valósult meg:
- független Mo., nagyon kis területen, hogy a magyarok harmada külfölre került.

csabakirályfi 2012.06.06. 08:41:36

@Balt: A magyar öntudat, a magyar mivoltunk volt a kérdés, meg az, hogy az Erdélyben maradt fenn, nem az, hogy Erdélyben hány református él. De legyen: hány? Hallottál már a transszilvánizmusról? A pesti erdélyi maffiáról? Tudod, akik Nyirő ürügyén keverik.

Balt 2012.06.06. 08:42:22

@Balt: Mo. semmit nem nyerhetett volna a háborúból, legfeljebb annyit, hogy időlegesen megregulázza a nemzetiségeket. (A horvátokkal 1868-ban megvolt a kiegyezés osztrák-magyar mintára.) Veszteni viszont elég sokat veszíthetett - miképpen az ámbra mutatja - ezzel pedig eléggé tisztában volt a magyar kormányzat. (Ne feledjük: hadügy, külügy, pénzügy közös.)

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.06.06. 08:42:44

@Balt:

Az nagyon nem perszonálúnió volt. Ne csinálj úgy mint a Milla, hogy hülyeségeket állítanak, s még büszkék is rá aztán...

Balt 2012.06.06. 08:46:23

@csabakirályfi: Hátha a felvidéki esetleg "német" öntudat volt... Erdélyből nézve mindenképpen. De nem vagyok erdélyi, az Erdélyi maffiáról őszintén mondom, nem hallottam (csak nem Bethlen...?) még a Majka-Kótai maffiáról is csak fél füllel... :)

Balt 2012.06.06. 08:47:07

@Max val Birca: Ezzel kb. egyet tudok érteni, pedig attól tartok, eléggé nem vagyunk egy platformon.

Balt 2012.06.06. 08:54:33

@Max val Birca: Melyikre gondolsz? Báthoryra? Annyiban mindenképpen, hogy egy személyben volt erdélyi fejedelem és lengyel(-litván) király. Lehet, hogy ez per definitonem nem "perszonálunió", de a lengyelek talán (? mit talán, biztosan) jobban tisztelik, mint mi.

Csucsundra 2012.06.06. 08:54:53

@vezér01: népvándorlás ugye nincs meg? nem a magyar akadémikusok tollából,hanem a világ történészei tollából,ugye... Az megvan, hogy mikor Árpád idejött,anno domini , akkor itt lézengett pár szláv törzs, akik ma épp itt voltak, amúgy meg nem, oszt még volt benne annyi jóindulat,hogy nem irtott ki mindenkit,hogy legyen több hely, elég volt a behódolás. Látod, a frankok,germánok(nem európai őslakosság,csak mondom, bár tény,hogy picit hamarabb vándoroltak be,mint a magyarok)naszóval ők legyaktak mindenkit,aki épp it volt,őslakos, oszt nincs is ilyen nemzetiségi probléma,hogy dehát mi hamarabb itt voltunk... És lehetne sorolni. Az a helyzet,hogy Attilát meg Árpádot hibáztatni amiért idejöttek, ugyanakkoa botorság,mint a szaxonokat vagy trákokat,miegymás hibáztatni a népvándorlásukért. Akkoriban ez elterjedt népszokás volt. Aztán volt aki letelepedett és megmaradt,volt aki továbbment, vagy éppen jött a következő, és legyakta,aztán istenjónap.... Mi véletlenül itt- és megmaradtunk, és (sajnos?) nem gyaktunk le minden itt talált népességet. Most meg a magadfajt a szemünkre hányja mindkettőt. Elég korlátolt hozzáállás... Csak mondom.

Balt 2012.06.06. 09:02:50

@Max val Birca: Na de hát oda van írva, direkt horvátul hoztam:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatska_u_personalnoj_uniji_s_Mađarskom
(Igaz, nem lett link, mert mobilról írtam, ágyból, de nem aludtam egy szemet se a kva Millások - és hasonlók - miatt...)

Balt 2012.06.06. 09:08:06

@Max val Birca: Na nem baj, én úgy sejtem, így lehet. :) Da talán épp ez az a kérdés, amiben egyet tudunk érteni. (Elég fatális, tényleg, hogy trianoni trauma gyásza köré kell a "nemzeti minimumot" építeni - de inkább úgy mondom, ahogy van: a nemzeti összetartozás köré. De ez is valami, ha 8 év alatt idáig eljutunk...)

vezér01 2012.06.06. 09:18:06

@Csucsundra: De,megvan! Nálad viszont hiányzik Padányi,Bíró,Bakay,...P.Mester, Kézai,Kálti,Mahmud
Terdzsüman és még sokan mások. Érdemes őket is olvas
ni.
Atillát,Árpádot nem hibáztattam azért,mert hazajöttek. Azt meg nem értem,hogy mit hánytam a "magadfajták" szemére ?

Fatal Error! System Halted! 2012.06.06. 09:44:26

@ezanicknevem: Küldetésem, hogy színt vigyek az emberek szürke hétköznapjaiba:D

2012.06.06. 09:47:27

Mennyi időutazó irogat ide!
Azért időutazó, mert egyébként honnan lenne bárkinek biztos tudása arról, hogy mi miért történt ezelőtt 20-50-100-500-1000 éve. Ki olvasott valaha is Kossuth gondolataiban, esetleg Rákócziéban vagy Árpád vezérében? Bármit is olvastunk könyvben, az csak feltételezés. Bárkinek az emlékiratai csak feltételezés. A Bibliában leírtakat készpénznek venni badarság, vagy akkor vegyük készpénznek a Grimm meséket is.
A történelmet a győztesek írják. Csak az idióták vitatkoznak azon, hogy miért történt Trianon. A valódi okot soha senki nem fogja tudni.

Balt 2012.06.06. 09:51:38

@roli101: Az azért elég tényszerű, hogy rokonlátogatáshoz kétévente lehet(ett) útlevelet kérni (már amikor lehetett egyáltalán), mikor pedig már voltam egyszer "turistaként" tavasszal, egy nyári esküvőre ("látogatóba") hétnyelvű közjegyzői körbélyegzővel hitelesített meghívólevéllel se mehettem... Pedig ez nem volt olyan nagyon rég, a '80-as évek elején-közepén...

Balt 2012.06.06. 10:03:43

@roli101: Na persze az okozat, hogy orrba basz(ott) a sorompó... Az okokat meg összefoglalva nevezzük egyszerűen emberi gyarlóságnak. (Egész Woodrow Wilsonig, pedig benne talán még munkált valami idealizált "jó szándék", de az elképzeléseit ugyancsak megcsúfolták: Sopron környékét kivéve sehol nem volt népszavazás; annak kimenetele meg ismert, azzal együtt, hogy akkor még német többségű volt...)

komplikato 2012.06.06. 10:28:59

@töreki: Érdekes pl. a Wiki szócikkben összeadva a két oldal vesztességeit (igaz Ázsiát is beleszámolva) röpke 62 millió jön ki 22 helyett.

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2012.06.06. 13:04:52

@ezanicknevem: tökre félreértetted amit leírtam. Az ide települt kínaiakra gondoltam mondjuk a cigányokkal szemben. Ők dolgoznak, nem balhéznak, nem segélyből élnek, alkalmazkodtak az országhoz, pár szélsőjobboson kívül - akik egyébként is mindenkit lenéznek aki nem magyar - senkit nem zavarnak, senkinek nem ártanak.

Onlooker 2012.06.06. 13:12:49

@csabakirályfi: Indokold hogy miért sületlenség amit állítok! :)

Édesanyám pedig egy faluban nőtt fel, és a Szegedi Tudományegyetemen halott először a Trianonról. Mivel nagyszüleim nem meséltek róla anyumnak, és akkoriban ez egy tiltott téma volt. Történelemből pedig nem tanulták hogy lett volna bármiféle Trianon, csak hogy szétesett a Habsburg Birodalom. De azt se tudták hogy milliók élnek a határon kívül.

De igazad van, biztos velem van a baj, ha megakarok emlékezni egy nemzettragédiáról.

Balt 2012.06.06. 13:23:36

@HavocS [www.obsidianshell.com - sunametál]: A kínaiak egy nagyon zárt közösség (a világon mindenütt: azt mondják rájuk keleten, hogy "Ázsia zsidói" (sic!)), bár nekem semmi bajom velük, örülök neki, hogy az alapvető társadalmi szokásokat és elvárásokat átveszik. (Khmm: pl. számlaadási kötelezettség, de most nem erre gondolok főleg.) :) Ezzel együtt biztos, hogy sokkal nehezebben asszimilálódnak, ha egyáltalán, még ázsiai közegben is.

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2012.06.06. 13:27:12

@Balt: hát igen, a számlát akartam is írni, de azt is simán eltanul(hat)ták... hívj ki bármilyen szerelőt, mindent egyből okosba ajánlanak, tudod te is. És persze ez is egy hosszú történet, hogy miért.

Balt 2012.06.06. 13:28:19

@Onlooker: Mondjuk azért lehettek hiátusok a helyi oktatásban, mert legalább Szalonta, Szabadka, Érdmindszent, Alsósztregova stb. gyanús kellett volna, hogy legyen irodalomból. :) De ott a kulcs, fentebb, ahogy írtam: az internáci marcisták még hálásak is voltak, hogy trianon kiszabadította a "testvérnépek proletárjait a népek börtönéből"...

Balt 2012.06.06. 13:30:02

@HavocS [www.obsidianshell.com - sunametál]: Persze, ez már alkalmazott viselkedés.

2012.06.06. 19:24:29

@Balt: most konkrét hivatkozást nem tudok csípőből adni, csak a történelemkönyv apróbetűs részéből, a megkopott emlékeimet tudom felidézni: Az északi szlávok a Balaton északi partjáig akarták az országot, a románok a Tisza vonaláig, a szerbek pedig szintén a Balatonig akarták a területet maguknak. Clemenceau a magyar anyósa miatt (kiemelték ezt is a könyvek :)) gyűlölte a magyarokat, nem is akarta őket Európában látni. Az amerikai elnök volt azon a véleményen, hogy egy ezer éves nemzetet nem lehet egy tollvonással eltörölni. Persze lehet, hogy ennek ugyanannyi a valóságtartalma, mint hogy Churchill vodkáért és kaviárért lemondott a Sztálinnal való megegyezésükről a jaltai konferencián, ahol Magyarországot 50-50%-ban osztották fel brit és szovjet megszállási övezetre.

GERI87 2012.06.06. 21:20:57

Ez nem "pofára" ment...

Pl Ausztria: Saint-germain-ben ők is elvesztették a területük 2/3-át ( 300.000Km2---->84.000), 3 millió szudétanémet került csak Csehszlovákiába plusz a szórványok és Tirol...és jó részük mára eltűnt, kitelepítették...
Évszázadokon át birtokolt területek, történelmi városok "Kincses Prága"...Trieszt, Dalmácia....mentek a levesbe.

A győztes azt tesz amit akar, ilyen a háború..
Az ilyen álláspont azért alakult ki mert a háború után sem mert senki végre reálisan szembe nézni azzal hogy miért is történ az ami...lehet arról nem tehettek volna hogy egyáltalán ne történjen elszakadás, de a válasz egyértelműen dilettáns volt, mind a háború előtti nemzetiségpolitika mind a háború utáni revízió esetén.

nemzeti centrum 2012.06.06. 21:48:16

Lehetetlen,hogy minden kommentet egyenként megválaszoljak,az aktivitásnak örülök. Nem moderálok, minden hozzászólás a hozzászólót minősíti, az összkép meg mindannyiunkat. Változatlanul azt gondolom, hogy a demográfiai viszonyok alakulása döntően befolyásolta sorsunkat. A minket "túlszaporodó" népek hozzánk hasonló viszonyok között éltek, a "mindenki a magyarokat irtotta" magyarázat csak önfelmentés. A magyarság demográfiai "szokásai"-ról könyvtárnyi irodalom olvasható, az "egykézés", az "el nem hált" házasság, egyik sem XX. századi találmány.

Balt 2012.06.07. 09:44:09

@GERI87: A korabeli (birodalmon belüli) államjogi státuszuknak most nem nézek utána, de Dél-Tirolt (+ Krajnát, azaz Szlovénia egy jelentős részét - ahol szintén az egyedüli népszavazásra kiírt karintiai, egyébként szlovén többségű területek a "birodalmon" belül maradásra, azaz Ausztriára voksoltak) leszámítva ezek újabb keletű osztrák területek, szerintem aligha remélhették a megmaradásukat. (Galícia, Bukovina, Bosznia stb.) A csehek más tészta, tényleg hasonló lehet a helyzet, mint nekünk a horvátokkal. (Alapvetően lojálisak voltak a birodalomhoz mindig is, csak épp a legrosszabbkor nem...) A Szudétavidék és Dél-Tirol kivételével legfeljebb a hivatalnokság volt német.

"... a válasz egyértelműen dilettáns volt, mind a háború előtti nemzetiségpolitika mind a háború utáni revízió esetén."

Fentebb már hoztam Fejtő 2000-es interjúját, ide is illik. Nem rajongtam érte, de ez nagyon tanulságos, megsüvegelem:
beszelo.c3.hu/00/0910/03fejto.htm

Régi rögeszmém (OMM - EU összevetése, melyből nem feltétlenül a mai EU kerülne ki pozitívan...) általa igazolódni látszik:
"Ez valamiféle elôképe volt annak, ami felé most haladunk az Európai Közösség megteremtésével.[!!!] A rosszindulatú propaganda, amely az elsô világháború óta uralta Nyugat-Európát, összemosta az Osztrák–Magyar Monarchiát a cári birodalommal. Úgy beszéltek az Osztrák–Magyar Monarchiáról, mint a népek börtönérôl. Pedig nem a népek börtöne volt, hanem a népek családja. Egy család, amelyben egyesek felnôttebbek voltak, mint mások, egyeseknek több joga volt, mint másoknak – kétségtelen. Az osztrákoknak és a magyaroknak több joguk volt, mint a horvátoknak és a szerbeknek, de a horvátok, a szerbek, a románok és a szlovákok olyan autonómiát élveztek, amelyrôl manapság csak álmodni lehet. Volt saját irodalmuk, kultúrájuk, iskoláik, egyetemeik. A saját családomban még az eredetileg létezô magyar nyelv is megszûnt, és olasz vagy horvát unokatestvéreimmel a német volt a közös, nemzetközi nyelvünk. Beszéltem egy kicsit csehül és horvátul is, de mindannyiunk második nyelve a német volt. Így hát a német majdhogynem anyanyelvem."

Balt 2012.06.07. 09:46:55

@Balt: Ja, Fejtő hosszasan ír a családfájáról is, hozzá kell tenni: prágai (zsidó) és horvát (neveltetésű) felmenői vannak.

GERI87 2012.06.07. 16:27:22

@Balt:

"ezek újabb keletű osztrák területek,"

"A Szudétavidék és Dél-Tirol kivételével legfeljebb a hivatalnokság volt német. "

Igazából MO is jó sok kihagyással és csak jogilag birtokolt jó néhány területet amit "ezer éves magyar földnek" szokás tartani...és az ország felében is csak a hivatalnok réteg volt magyar, Horvátországban pl kb a MÁV alkalmazottak és családjuk jelentette a magyar jelenlétet, egyébként semmi közünk nem volt hozzá kultúrálisan, etnikailag....de a bánsághoz is pl 500 éve annyi közünk volt nekik Bukovinához...

Az átlag magyar ember ugyanúgy nem kötődött szorosan az ország kb feléhez mint egy osztrák.

GERI87 2012.06.07. 16:36:00

@Balt:

"Régi rögeszmém (OMM - EU összevetése, melyből nem feltétlenül a mai EU kerülne ki pozitívan...) általa igazolódni látszik:"

"Úgy beszéltek az Osztrák–Magyar Monarchiáról, mint a népek börtönérôl. Pedig nem a népek börtöne volt, hanem a népek családja."

Egy nagy fenét!
Területi és kulturális autonómia nélküli, több országban és tartományban szétszórt népek által lakott, egy uralkodócsalád által összehaknizott tákolmány volt....lehetett volna haladó polgári föderatív állam, de nem lett.

"egyeseknek több joga volt, mint másoknak – kétségtelen."

Ha kétségtelen akkor miről beszélünk?!

"Volt saját irodalmuk, kultúrájuk, iskoláik, egyetemeik."

Nem, nem volt mindenkinek....és ez a lényeg, két nemzet uralkodott a többi felett, a többit pedig elnyomta.

GERI87 2012.06.07. 16:42:52

@GERI87:

Ezért mondom hogy a nagy-magyardországért nosztalgia kb olyan mintha az osztrák sírna az Osztrák császárságért...."Kincses Prágáról" írna verseket, Trieszt lenne számára a hajdani nagy osztrák kikötőváros, galicia a hajdani éléskamra, és Tirolba járna megnézni az ősosztrákokat, a szlovéneket ugratná nemlétező királyaik miatt, mesélné az SMS-es viccet...

Balt 2012.06.07. 20:53:38

@GERI87: Ne gondold, hogy az osztrákok lemondtak volna a határon túli nemzetrészeikről.

m.blog.hu/sr/srbija/image/Styxx/SplitH%C3%B3/d%C3%A9ltirolnemolaszorsz%C3%A1g.jpg

Érdemes elolvasni egyébként az egészet:
srbija.blog.hu/2012/05/05/del_tirol_az_akarat_diadala_olvasoi

Remélem érzed, hogy "kincses Prágát" párhuzamba állítani Kolozsvárral kb. a Milla minapi fb-posztjához hasonlatos...

A fentebbit meg Fejtővel beszéld meg. Aki mint írta(m), legalább annyira cseh, zsidó, horvát, francia, osztrák volt, mint magyar. Mégis így érzett és ezt fontosnak tartotta elmondani a Beszélőben(!), szemben a magyar libsikkel...
beszelo.c3.hu/00/0910/03fejto.htm

Balt 2012.06.07. 20:56:31

@Balt: Ez a Fejtő-fejtágító egyébként kötelező olvasmány. Én is csak a minap akadtam rá véletlenül. Terjeszteni fogom.

Balt 2012.06.07. 21:48:45

@GERI87: "de a bánsághoz is pl 500 éve annyi közünk volt nekik Bukovinához..."

Ja. Tényleg. Bela Bartoan, a nagy román zeneszerző is bánáti.
hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A1n%C3%A1t#H.C3.ADres_emberek

GERI87 2012.06.07. 23:32:35

@Balt:

De, lemondtak. Nincsenek határon túli nemzetrészeik...nincs irredentizmus, a háború után a Németországhoz való csatlakozás volt a cél...ma már az se.
A Tiroli németek (nem osztrákok) autonómiájának támogatása azért más mint ábrándozni meg hőbörögni és meseországok után vágyakozni..

Prága jó példa: fontos kulturális ipari város, jelentős német kisebbséggel rendelkezett...

Fejtő meg azt gondol, meg él meg amit akar, nem volt a monarchia egy nagy boldog család sehogy se...

A nemzetiségeknek szar volt itt élni mert nem voltak olyan jogaik amik megillették volna őket, nem akartak már ebben az államban élni...

Bánát: élt ott magyar, de egy multikulturális terület volt, legalább annyira szerb, horvát, román, sváb mint magyar....nem épp az ősi magyar föld mintapéldája...

A libsizés meg hiteltelenné és nevetségessé tesz, hagyd el.
Lehet a kocsmában elmegy, de amúgy vérciki (..kéne hogy legyen).

Balt 2012.06.08. 08:28:45

@GERI87: Olvasd már el azt a kibaszott Beszélő cikket (meg a többit), aztán majd értékelünk.

Fejtő 2008-ban meghalt, 98 évesen.
hu.wikipedia.org/wiki/Fejt%C5%91_Ferenc

Az az irredentizmus, hogy egy létező "multikulti" (hogy örüjjé'!) birodalmat szétcincáltak, az utódállamokban pedig pont ugyanakkora (volt...) a kisebbség aránya, mint a kiinduláskor, csak éppen fordítva. Évtizedekig (vagy még ma is) sokkal szűkebb jogokkal, mint a Monarchiában.

A libsi szerintem is ciki, mondom ezt úgy, hogy volt (bár csak másfél választási procedúra erejéig, a '94-es első fordulóig) egyéniben az SZDSZ-re szavaztam.

Balt 2012.06.08. 08:31:00

@GERI87: '87-ben születtél? Na jó, akkor azt hiszem ezt is hoznom kell:
hu.wikipedia.org/wiki/Szdsz

Mike36 2012.06.08. 10:12:14

@vezér01: így van. nehezen, de neked is elnézem, hogy lezsidóztál. cserébe mondjuk ha nem vagyok zsidó milyen büntetést szeretnél? mondjuk seprűnyelet a seggedbe? áh nem, jó, azt élveznéd...

Mike36 2012.06.08. 10:13:40

@notib: naja, így legalább neked is egyszerűbb nem? mindenki hülye, csak te nem. magas fokú éleslátásra vall az biztos, én a nyomodba sem érhetek

Mike36 2012.06.08. 10:14:35

@vezér01: hogyne, sőt magából a földből nőttek ki a magyarok, mint a burgonya, igaze

Mike36 2012.06.08. 10:17:17

@Balt: akkor rinyanap
amikor itt jajveszékeltek Trianon felett, az nem a nemzeti összetartozásról szól, hanem a ti siránkozástokról

persze ha te ezt nem csinálod, akkor enm vagy benne a "ti"-ben

vezér01 2012.06.08. 10:51:14

@Mike36: Vigyázz,a holo-tagadást már büntetjük !

vezér01 2012.06.08. 11:01:56

@Mike36: Azt írtad "de ezt a fajmagyarok úgyse értik" . Akkor én mivel zsidóztalak le ? Amúgy meg a tiedbe se szafaládé !

Mike36 2012.06.08. 15:50:34

@vezér01: hát én magyar vagyok, de nem díszmagyar

GERI87 2012.06.08. 16:45:11

@Balt:

Teljesen mindegy mint mond egy ember meg mit hogyan élt át, amikor milliók meg pont nem úgy élték meg....(sokak szerint a kádár rendszer is jó volt, mert fiatal volt, ebből aztán lehozza hogy MINDEN jó volt...)
Sok délszlávot és magyart fogsz találni aki Jugoszláviáról nosztalgiázik, "nagy család" stb. de akkor is szétment mert nem működött....

A libsizés ciki, meg ami társul mögé....

Én is linkelek:

www.google.hu/

jó szörfözést a témában...

GERI87 2012.06.08. 17:03:45

Amúgy meg 1909-ben született....mire emlékezhet, pláne a politikai szférát illetően? semmire! még 10 éves sem volt amikor szétment...hagyjuk már.

Sok helyen meg egyenesen hülyeségeket beszél:

"de a horvátok, a szerbek, a románok és a szlovákok olyan autonómiát élveztek, amelyről manapság csak álmodni lehet."

"amely éppen konföderációvá alakult volna,"

(egy nagy lófaszt...volt egy Ferenc Ferdinánd féle terv....etnikai határok alapján de az magyarok számára totális mértékben elfogadhatatlan lett volna...amikor borult a bili akkor persze minden engedtek volna)

Erről az jut eszembe hogy a felvidéki drótos tót képe a magyarok egy részében még mindíg él aki egész nap krumplit zabál népviseletben és minden vágya hogy a szent istváni állam alattvalója lehessen a maga együgyűségében....

Balt 2012.06.08. 21:35:03

@GERI87: Meg fogsz lepődni, a '60-as években én még láttam "élő drótos tótot" Budapesten. Lehet, hogy nem tót volt, de az életforma fennmaradt, messze a történelmi Mo. határain belül.

FF hírhedten magyarellenes volt, nekünk nyilván nem az ideális. (Úgy látszik, a szerbeknek/oroszoknak sem.) Ettől még a létező Monarchia messze hatékonyabb és perspektivikusabb alakulat, mint az EU lesz bármikor is...

A google rád fér, forgasd haszonnal!

GERI87 2012.06.08. 22:55:35

@Balt:

"nekünk nyílván nem az ideális"

Hát ja, senki nem akarta hogy az ország az etnikai határai zsugorodjon és mások is olyan jogokat kapjanak mint mi....végül is jobb a hülye kisebbséget elmagyarosítani a történelmi határokon belül.

Tudom mit? Legyen megint Monarchia...de legyen benne egy csavar. MO megszűnik mint ország és mondjuk Szlovákiához csapják a területet, most "ők lesznek felül".

Balt 2012.06.09. 10:07:55

@GERI87: Neked is csak azt tudom mondani: nagy szerencse, hogy erősen kisebbségben vagytok, még a korosztályodban is. (Megjegyzendő: még sajnos Mo.-n a legkevésbé...)

GERI87 2012.06.09. 17:35:57

@Balt:

"neked is csak azt tudom mondani.."

hát ja, ha már mást nem...érved annyi hogy tetszik monarchia ezért aki mást mond az libsi és hülye...

"erősen kisebbségben vagytok"

Vagyunk? kik?
ja már sejtem...azon faék egyszerűségű logika alapján amivel "éltek"...

Balt 2012.06.10. 10:02:26

@GERI87: Mint látszik, felesleges "érvelni", ez egyébként is érzelmi kérdés - már aki rendelkezik ilyesmivel...

Erősen kisebbségben vagytok azokkal, akiket jól illusztrálsz. Már csak itt a blogon, vagy az inkriminált Milla fb-bejegyzés kommentjeit nézve. Pedig oda többségében (volt) Milla szimpatizánsok írtak...

Balt 2012.06.10. 11:22:18

No, egy kis adalék, most hallom: a századelőn több román iskola volt Erdélyben, mint a Regátban...

GERI87 2012.06.10. 16:25:03

@Balt:

Szlovákiában meg félmillió magyarra saját egyetem jutott..
A félmilliós megyénkben meg nincs egy se..

Balt 2012.06.10. 18:19:25

@GERI87: Azt hittem, máshol olvastam, de csak pár kommentet kell visszaolvasni a topikban. @ezanicknevem: remekül megválaszolt egy hozzád hasonlóan gondolkodó fiatalembernek...(? - kérdőjel, mert ugye a kort csak vélelmezzük bizonyos stiláris és névfelvételi sztereotípiák alapján.) Nem hiszem, hogy (pl. politikailag) azonos nézeteket vallanánk a citált komment szerzőjével, de ebben tökéletesen osztom a véleményét. (Jó kiindulás!)

Érdemes az összes tényszerű kommentjét elolvasni a topikban.

Balt 2012.06.10. 18:25:04

@GERI87: Ja, meg talán ez is ide való: @Balt:

GERI87 2012.06.10. 22:18:25

@Balt:

"hozzád hasonló...."

Honnan tudod hogy hozzám hasonló?
csak mert egy témában azt hiszed TE hogy azonos a véleményem....talán...?

Nos, Trianonnal az a bajom hogy NEM megemlékezés hanem butyita, "hiánypótló" nosztalgia, ráadásul téves következtetésekkel és ténymegállapításokkal és válaszmegoldásokkal amikkel nem tudok azonosulni....

Amúgy faszom, a degradálás, hasonlítgatás, csoportosítás nem válasz....
süti beállítások módosítása